Inzameling kabels en snoeren levert Kabelkunst op

Bijna iedereen heeft thuis een laatje of doosje met snoeren en kabels die niet meer gebruikt worden of zelfs nooit zijn gebruikt. Dat is zonde, want er zitten veel (schaarse) metalen in die geschikt zijn voor recycling. Tijd om ze in te zamelen dus! In Enschede, Hengelo en Oldenzaal is dit nu mogelijk. Lever oude snoeren en kabels in op de afvalbrengpunten of het Milieupark. Goed voor het milieu én sociaal. Want door het inzamelen van kabels en snoeren kunnen er workshops Kabelkunst aangeboden worden aan basisschoolleerlingen. Tijdens de workshop leren kinderen over de recycling van kabels en gaan ze er kunstwerkjes van maken, geïnspireerd door kabelkunstenaar Elian Rabahia.

“Geweldig om samen te werken met bevlogen ondernemers. Door Kabelkunst blijft de economische waarde van ingezamelde grondstoffen voor de regio Twente behouden en omgezet naar maatschappelijke waarde in de vorm van educatie, bewustwording en arbeidsparticipatie.”
– Ruben Timmers (Betekeniseconomie in Twente / Saxion)

Twente Milieu, Meesterwerk Werkprojecten en HKS Metals hebben de handen ineengeslagen om de betekenisvolle economie in Twente te bevorderen. Met ondersteuning van Eshuis Accountants en Adviseurs en Saxion International Water Technology zijn zij een circulair project gestart: het recyclen van de ingezamelde kabels en snoeren. De toegevoegde waarde hiervan wordt ingezet om leerlingen les te geven over recycling. De opbrengst komt dus ten goede aan de toekomst!

De kabels en snoeren worden ingezameld op de afvalpunten van Twente Milieu in Enschede, Oldenzaal en het Milieupark in Hengelo, waar mensen ze gratis kunnen inleveren. Deze worden in speciale containers verzameld. Vervolgens worden de volle containers naar Meesterwerk Werkprojecten in Oldenzaal gebracht, waar de stekkers en transformatoren worden verwijderd. Zo ontstaan er mooie gescheiden stromen die geschikt zijn voor recycling door HKS Metals.

De kabels en snoeren zijn geld waard. De opbrengst van de recyclingactiviteiten wordt gebruikt om workshops te financieren. Basisscholen kunnen zich inschrijven voor workshops, waarbij leerlingen van groep 6 en/of 7 gedurende vier weken kabels en snoeren verzamelen op school. Als afsluiting krijgen ze een les over recycling, leren ze dat kabels en snoeren waardevol zijn en waarom dit zo is. Ook zien de leerlingen de verschillen tussen kabels en snoeren en leren ze hoe deze werken. En tot slot maken ze kunstwerken met de ingezamelde materialen. Deze kunstwerken zijn geïnspireerd op het werk van Elian Rabahia, de eerste echte kabelkunstenaar ter wereld, woonachtig in gemeente Enschede.

Het concept is succesvol getest op de Prins Constantijnschool in Goor. Daar is een volle container ingezameld en hebben klassen de workshop gevolgd, met mooie kunstwerken als resultaat. De eerste 75 kinderen zijn hiermee al bereikt! Uit de proef is gekomen dat met de waarde van vier volle containers in één klas een workshop verzorgd kan worden. Het plan is bij te houden hoeveel containers de komende periode worden gevuld. Geïnteresseerde basisscholen uit Enschede, Hengelo en Oldenzaal kunnen zich aanmelden via www.twentemilieu.nl/kabelkunst. Materialen en begeleiding zijn bij de workshop inbegrepen.

Het project Kabelkunst is geïnspireerd door de Stichting Betekeniseconomie in Twente, die zich inzet voor meer circulaire en betekenisvolle projecten in de regio. De Stichting ondersteunt initiatieven en helpt ze tot stand te brengen. Door dit soort projecten hoopt de Betekeniseconomie in Twente de circulariteit te bevorderen en het bewustzijn over recycling in de regio te vergroten door concrete acties te nemen.

Lees ook het artikel in het Hengelo’s Weekblad, van 20 december 2021.