Sociaal domein Enschede - Betekenisontbijt 31 mei 2024

Gepubliceerd op 4 november 2024 om 10:17

Op 31 mei 2024 heeft de Betekeniseconomie in Twente een Betekenisontbijt georganiseerd met het thema: Ontwikkelen van leerbare- en zorgzame buurten en wijken.

 

Renate Finkers is als strategisch verbinder werkzaam bij Woningcorporatie Domijn. In haar werkzame leven heeft zij als hulpverleenster zoveel verschillende soorten problematieken bij huurders gezien, waarbij zorg te laat komt, niet op de goede manier besteed wordt of soms zelfs helemaal niet gewenst wordt. Op basis van haar jarenlange ervaring en onderzoekende houding  heeft zij een plan opgevat om zorg betaalbaar preventief te laten zijn.

  • Dit betekent dat preventieve zorg al begint bij het ongeboren kind, want kinderen die bijvoorbeeld opgroeien in armoede, vragen later vaak extra zorg. Zo maken kinderen die opgroeien in armoede, meer kans om later dakloos te raken. En, te weinig aandacht voor hechting in de zwangerschap, kan tot gedragsproblematiek of problemen binnen relaties leiden.
  • Naast deze zorgvraag, staan we in Nederland voor een grote opgave om, nu al, maar in de toekomst zeker, voldoende zorgpersoneel te hebben. Als er geen wijziging in het zorgsysteem komt, zou in 2040 1 op de 3 werknemers in Nederland in de zorg moeten werken. Dat is onhaalbaar!
  • Als laatste staan gemeenten ook nog voor een groot bezuinigingsvraagstuk: Meer zorg leveren, met minder geld.

 

Visie op zorg

Renate heeft daarom een visie op zorg ontwikkeld, waarbij de nadruk wordt verplaatst van symptoombestrijding naar preventieve zorg. Het geld wat we nu uitgeven op het moment dat er signalen zichtbaar zijn (criminaliteit, verslaving, psychiatrische problemen etc.) naar voren schuiven. Dit is goedkoper en effectiever. Daarnaast kunnen we de ondersteuning en zorg rondom een school organiseren ipv rondom een gezin. Ook dit is effectiever en goedkoper.
Zorgmedewerkers kennen elkaar, de school en de gezinnen, waardoor er heel goed geschakeld kan worden: in het belang van het gezin. De Paulusschool wil hier heel graag in experimenteren en deze pilot is inmiddels opgestart!

 

Paulus Plus

Dit is een centrale plek in de wijk waar alle buurtbewoners samen kunnen komen om elkaar te ontmoeten, maar ook om vragen te stellen aan instanties die vanuit deze Paulus Plus beschikbaar zijn. Deze Paulus Plus is verbonden met de school en het team zorg en ondersteuning. Paulus Plus wil ook graag samenwerken met de verloskundige, de kraamzorg en het consultatiebureau.
Buurtbewoners kunnen elkaar helpen (community vorming) en signaleren als er iemand in de problemen zit en geen hulpvraag stelt. Zo blijkt uit onderzoek dat het gemiddels 5 jaar duurt voordat mensen met ernstige schulden een de bel trekken en om hulp vragen.

Kinderen en hun families worden hier gezien en gekend. Middels een verlengde schooldag kunnen verenigingen sport en cultuur/muziek aanbieden. Maar in de “Buurtkamer” is ook de wijkbeheerder van de corporaties en de wijkagent aanwezig. Op deze manier zijn de lijnen tussen instanties kort en kan ook snel de juiste zorg gegeven worden. Dit alles met het doel om erger te voorkomen.

 

Betekenisontbijt

Tijdens het Betekenisontbijt waren ongeveer 50 partijen aangehaakt om meer over Renates idee te horen. Daarnaast hebben ervaringsdeskundigen gesproken en heeft de Paulusschool verteld hoe ernstig de problematiek op school is.  

Tijdens de sessie zijn al verschillende eerste contacten gelegd en hebben we na gedacht over wat een kind nodig heeft om zich te ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige mensen met een stevige basis voor de toekomst.

 

Huis van de Wijk

Na het Betekenisontbijt zijn er het afgelopen half jaar verschillende bijeenkomsten met (zorg)partijen geweest.
Inmiddels zijn er 32 partijen aangehaakt die hieraan mee doen!