Stichting Betekeniseconomie Twente 

In 2016 hebben vijf Twentse ondernemers zich verenigd om Twente kennis te laten maken en ervaring te laten opdoen met een fundamenteel andere wijze van economie en ondernemen. Zij deden dit vanuit de overtuiging dat nieuwe economie en nieuw ondernemerschap nodig zijn voor een leefbare, duurzame toekomst en vanuit hun eigen ervaringen dat dit nieuwe, betekenisvolle ondernemerschap veel beter werkt.

De betekeniseconomie is de naam voor een benadering die kijkt naar de maatschappelijke betekenis van economische activiteit. Het is een systeembenadering die niet gericht is op economische groei maar op maatschappelijke en menselijke groei. Dat betekent dat de versterking van bedrijvigheid altijd gecombineerd wordt met versterking van ecologische en sociale omstandigheden.

Betekeniseconomie in Twente heeft drie doelstellingen bij haar oprichting vastgelegd:

Bekendmaken

Burgers, organisaties en overheden in Twente, en ook daarbuiten bekendmaken met de betekeniseconomie. 

Laten ervaren

Zoveel mogelijk ondernemers, bestuurders en burgers in Twente en daarbuiten laten ervaren wat de betekeniseconomie betekent. 

Toepassen

Gezamelijke projecten ontwikkelen waarbij we de betekeniseconomie toepassen in de samenleving. 

De betekeniseconomie bevindt zich in een overgangsfase 

Nu, in 2023, ziet de wereld er heel anders uit dan vijf jaar geleden. Nationaal en internationaal is de zoektocht naar een beter economisch model in volle gang en steeds vaker wordt de betekeniseconomie als kansrijk alternatief gezien. Op alle niveaus, van land, tot onderneming, tot burger, wordt de betekeniseconomie met wisselend succes in praktijk gebracht. Daarbij lopen we aan tegen de weerbarstigheid van het oude economische en financiële systeem dat op gespannen voet staat met de betekeniseconomie. Dat hoort erbij en is kenmerkend voor de overgangsfase waarin we ons bevinden.
Met de opkomst van de betekeniseconomie is onze rol als stichting verschoven van ‘mensen bewust maken’, naar ‘mensen aanzetten tot betekenisvolle actie’.

We doen dat door contact te organiseren tussen mensen die hetzelfde willen als wij en dat net zo belangrijk vinden. Dat heeft geleid tot onze Raad van Betekenis: een groep pionierende ondernemers, bestuurders, onderzoekers en andere professionals die elkaar ontmoeten vanuit hun persoonlijke betrokkenheid bij de betekeniseconomie om:

  • Zich te verdiepen in de realiteit van de betekeniseconomie;
  • Ideeën te ontsluiten en ervaringen uit te wisselen over de praktijk van de betekeniseconomie;
  • Concrete stappen te zetten met hun eigen onderneming of organisatie;
  • Elkaar en anderen aan te moedigen om de betekeniseconomie ook in hun omgeving te laten werken.

Wie zijn wij? 

We stellen ons graag aan je voor. 

Maar het liefst doen we dat persoonlijk, dus neem gerust contact op wanneer je meer informatie wil of verder wil kennismaken!

Kaj Morel

Hallo, ik ben Kaj Morel, medeoprichter van deze stichting en woonachtig in Holten. Vanaf 2009 werk ik als aanjager van de betekeniseconomie in Nederland, onder andere samen met Kees Klomp. Als eigenaar van De Zaak van Betekenis houd ik lezingen en adviseer ik over de betekeniseconomie, betekenisvol ondernemen en identiteitsmarketing. Bij Saxion was ik lector Identiteitsmarketing. Tegenwoordig onderzoek en ontwikkel ik als lector Ondenkbare Marketing bij Avans hogeschool in Brabant alternatieven voor betekenisloze marketingpraktijken, zoals greenwashing of geplande veroudering. Door mijn inzet voor de stichting hoop ik steeds meer mensen de stap te laten maken om in hun werk en leven invulling te geven aan de betekeniseconomie.

Evelyn Landhuis-Keus

Ik ben Evelyn Landhuis, getrouwd en met onze drie kinderen woonachtig in Almelo. Ik werk bij Eshuis Accountants en Adviseurs als Manager Impactondernemen. In deze functie help ik bedrijven op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheidverslaggeving. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de interne (HR-)zaken van deze afdeling. Met het lidmaatschap van het bestuur van de Stichting Betekeniseconomie in Twente wil ik bijdragen aan het verbinden van mensen en bedrijven om de betekeniseconomie meer bekendheid te geven en toe te passen bij mooie gezamenlijke projecten!

Rob Engbers

Hey, ik ben Rob Engbers.

Geboren en getogen Tukker, maar inmiddels al wat meer gezien van de wereld.

Mijn kracht ligt in het motiveren en inspireren van mensen.

In samenwerking waarbij het concreet wat op moet leveren voor de wereld om ons heen.

Ik werk bij de gemeente Enschede als opdrachtgever voor het Landelijk Gebied en de Grootschalige Opwek van energie.

We werken hier samen aan het buitengebied van Enschede waar in een goede balans gewerkt, gewoond en gerecreëerd kan worden.

En we proberen ons steentje bij te dragen aan de noodzakelijke energietransitie.

Met de Betekeniseconomie Twente willen we Twente mooier en beter maken. Het mooie behouden voor de volgende generaties.

Door goede ideeën te delen met elkaar en te werken aan slimme oplossingen. Samen de handen uit de mouwen.

Met mekaar en veur mekaar!

Bert Velt

Hallo, ik ben Bert Velt.

Woonachtig in het mooie Wierden.

Ik ben Penningmeester bij Stichting Betekeniseconomie Twente.

Na een flink aantal jaren met heel veel plezier bij Saxion te hebben mogen bijdragen aan de Academy FEM ben ik nu aan het genieten van mijn pensioen.

Dat betekent voor mij gelukkig niet stilzitten tussen de heidebloempjes van het Wierdense Veld. Ik ben graag actief bezig en blijf betrokken bij diverse mooie initiatieven.

Zeker bij deze mooie Stichting, waar ik me met de andere leden vol voor inzet.

 

Karin Gombert - Verveen

Hi, ik ben Karin Gombert. Wonend in Almelo, samen met mijn man Joost en 2 kinderen. Als zelfstandig ondernemer met een financiële en accountancy achtergrond help ik andere ondernemers met duurzame groei vanuit mijn bedrijf Bloei. Mijn missie is om andere financieel adviseurs, bedrijfsadviseurs en boekhouders te inspireren hun klanten ook vanuit duurzame groei te adviseren.  Bij de Betekeniseconomie in Twente kan ik zelf van betekenis zijn. Dit toekomstbestendig ondernemerschap waar we met elkaar naartoe transformeren gaat ons mensen, onze leefomgeving en onze prachtige planeet alleen nog maar mooier maken. Extra leuk aan de Betekeniseconomie in Twente is dat ik samen mag werken met allemaal inspirerende mensen. Waaronder Bert, die mij het vak bedrijfseconomie doceerde. 

Corina Zwiers

Hallo, ik ben Corina Zwiers. Vanuit de Stichting Betekeniseconomie in Twente willen we een andere manier van denken en handelen stimuleren, we willen de betekeniseconomie laten werken.

Wij geloven dat we een economie nodig hebben die onze samenleving leefbaar houdt en positief ontwikkelt.

Wij noemen dit de betekeniseconomie. In de betekeniseconomie doen we zaken op een gewetensvolle manier waarbij we de balans zoeken tussen wat goed is voor jou als persoon en wat goed is voor ons als gemeenschap. Economische afwegingen zijn daarbij belangrijk, maar niet allesbepalend zoals nu vaak het geval is.

Met onze stichting willen we iedereen laten zien dat dit mogelijk is en uitnodigen om mee te doen. Samen kunnen we de betekeniseconomie laten werken.

Sophie Schroer

Hoi! Ik ben Sophie Schroer, studente bedrijfskunde. Wonend in Almelo. Tijdens mijn stage bij More heb ik mij bezig mogen houden met meervoudige waardecreatie. Verder werk ik als fietskoerier bij Cycloon, de groene en sociale bezorgexpert. Ik hoop dat ik, door me te hebben aangesloten bij de Stichting Betekeniseconomie in Twente, dit onderwerp meer onder de aandacht kan brengen. Ook en misschien wel vooral bij de studenten. Want naar mijn idee gebeurt dat nog nèt iets te weinig. 

 

Nienke Hofste

Hallo, ik ben Nienke Hofste.

Ik coach vrouwen die meer willen leven vanuit hun innerlijke kompas, hun feminiene waarden willen omarmen en vanuit hun essentie, hun purpose, de wereld mooier willen maken. De wereld heeft veel meer liefde nodig en mooie krachtige vrouwen die hun stem laten horen. Ik wil bijdragen aan een betere balans tussen masculiene en feminiene waarden.

Meer liefde in de wereld brengen, begint met meer liefde voor jezelf hebben. Met mijn coachingsprogramma help ik jou te voelen wat jouw purpose is, jouw zielsmissie. Als jij je verbindt met jouw essentie, jouw innerlijke kompas, en hiervoor gaat staan, gebeuren er prachtige dingen voor jou én voor de wereld.

Anne Dannenberg

Hallo, ik ben Anne Dannenberg.

Als Groene Cheerleader moedig ik een vitaal en duurzaam leven aan.

Dat doe ik in verschillende rollen waaronder dagvoorzitter op duurzame of betekenisvolle evenementen, jongerenambassadeur duurzaamheid in de gemeente Rijssen-Holten, gastdocent en aanjager van duurzame woonvormen zoals tiny houses, noabershofjes, woningdelen en meer.

De woningnood kan niet los gezien worden van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede, vergrijzing etc.

Zullen we connecten via Instagram of LinkedIn!



ANBI Status


Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Wanneer een particulier of een vennootschap doneert aan een ANBI, mogen zij hun giften aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting. Het is daardoor aantrekkelijker om te doneren aan een stichting met een ANBI-status.

 

Om aangewezen te worden als ANBI moet je, naast bijdragen aan algemeen nut, ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat de instelling in ieder geval geen winstoogmerk heeft. Ook moeten de instellingen bijvoorbeeld de contactgegevens, financiële gegevens, beleidsplan en huidige activiteiten openbaar beschikbaar maken. Zo is het voor iedereen mogelijk om inzage te hebben in het functioneren van een ANBI-instelling.

 

Meer informatie is hier te lezen.

 

Hieronder de links naar de documenten en informatie die onze Stichting als ANBI openbaar deelt: