Stichting Betekeniseconomie Twente
In 2016 hebben vijf Twentse ondernemers zich verenigd om Twente kennis te laten maken en ervaring te laten opdoen met een fundamenteel andere wijze van economie en ondernemen. Zij deden dit vanuit de overtuiging dat nieuwe economie en nieuw ondernemerschap nodig zijn voor een leefbare, duurzame toekomst en vanuit hun eigen ervaringen dat dit nieuwe, betekenisvolle ondernemerschap veel beter werkt.
De betekeniseconomie is de naam voor een benadering die kijkt naar de maatschappelijke betekenis van economische activiteit. Het is een systeembenadering die niet gericht is op economische groei maar op maatschappelijke en menselijke groei. Dat betekent dat de versterking van bedrijvigheid altijd gecombineerd wordt met versterking van ecologische en sociale omstandigheden.
Betekeniseconomie in Twente heeft drie doelstellingen bij haar oprichting vastgelegd:
De betekeniseconomie bevindt zich in een overgangsfase
Nu, in 2023, ziet de wereld er heel anders uit dan vijf jaar geleden. Nationaal en internationaal is de zoektocht naar een beter economisch model in volle gang en steeds vaker wordt de betekeniseconomie als kansrijk alternatief gezien. Op alle niveaus, van land, tot onderneming, tot burger, wordt de betekeniseconomie met wisselend succes in praktijk gebracht. Daarbij lopen we aan tegen de weerbarstigheid van het oude economische en financiële systeem dat op gespannen voet staat met de betekeniseconomie. Dat hoort erbij en is kenmerkend voor de overgangsfase waarin we ons bevinden.
Met de opkomst van de betekeniseconomie is onze rol als stichting verschoven van ‘mensen bewust maken’, naar ‘mensen aanzetten tot betekenisvolle actie’.
We doen dat door contact te organiseren tussen mensen die hetzelfde willen als wij en dat net zo belangrijk vinden. Dat heeft geleid tot onze Raad van Betekenis: een groep pionierende ondernemers, bestuurders, onderzoekers en andere professionals die elkaar ontmoeten vanuit hun persoonlijke betrokkenheid bij de betekeniseconomie om:
- Zich te verdiepen in de realiteit van de betekeniseconomie;
- Ideeën te ontsluiten en ervaringen uit te wisselen over de praktijk van de betekeniseconomie;
- Concrete stappen te zetten met hun eigen onderneming of organisatie;
- Elkaar en anderen aan te moedigen om de betekeniseconomie ook in hun omgeving te laten werken.
Wie zijn wij?
We stellen ons graag aan je voor.
Maar het liefst doen we dat persoonlijk, dus neem gerust contact op met één van onze leden wanneer je meer informatie wil of verder wil kennismaken!
Je kan ons bereiken via: info@betekeniseconomieintwente.nl
Alle bestuursleden doen het werk vrijwillig, er is geen sprake van een vergoeding voor de werkzaamheden.
De voorzitter van ons Bestuur is Rob Engbers, Nienke Hofste is onze Secretaris, Bert Velt is Penningmeester, de anderen hieronder zijn lid of aankomend lid.
ANBI Status
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Wanneer een particulier of een vennootschap doneert aan een ANBI, mogen zij hun giften aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting. Het is daardoor aantrekkelijker om te doneren aan een stichting met een ANBI-status.
Om aangewezen te worden als ANBI moet je, naast bijdragen aan algemeen nut, ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat de instelling in ieder geval geen winstoogmerk heeft. Ook moeten de instellingen bijvoorbeeld de contactgegevens, financiële gegevens, beleidsplan en huidige activiteiten openbaar beschikbaar maken. Zo is het voor iedereen mogelijk om inzage te hebben in het functioneren van een ANBI-instelling.
Meer informatie is hier te lezen.
Hieronder de links naar de documenten en informatie die onze Stichting als ANBI openbaar deelt:
- Jaarrekening 2023
- Jaarrekening 2022
- Jaarrekening 2021
- Beleidsplan
- Fonds van Betekenis
- RSIN van de stichting is 857410787